Vardø i krig

I disse førjulstider poster jeg et vinterbilde fra Vardø våren 1941:

To SS-soldater i Strandgata. Sett fra sør. Soldatene tilhører trolig SS-IR 7 og var innkvartert i bygningen tilh. Fiskerioppsynet (t.v.). I bakgrunnen Kanstads jernvareforretning i Strandgata 21 og Tusenhjemmet i Strandgata 23. T.h. ser vi bl.a. Vardø Koop i Strandgata 20.

Vist 590 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Min far, som var 10 år gammel når dette bildet når dette bildet ble tatt kan fortelle følgende om bygningene en kan se på bildet:

På høyre side av veien:

Det første huset tilhørte Odin Martinussen. I underetasjen hadde Elna Karlsen manufakturforretning, i bortre ende hadde slakter Rønning utsalg. Det ble oppført hus på samme tomt etter krigen (bakeriet, nå kafe), ut fra dette kan en danne seg et bilde av hvor bygningene på bildet er i forhold til dagens bebyggelse. De øvrige bygningene på denne siden av gaten ble også oppført på samme tomt etter krigen.

Neste bygning er Florry Bratsbergs manufakturforretning, etter krigen ble Bo-Bygg oppført på denne tomten.

Etter dette huset kom Vardø Koop, deretter guldsmed Holmen og Vardø Farvehandel Thorleif Isaksen.

På venstre siden av veien:

I huset nærmest kameraet var Hurtigs biljardsalong i 2. etasje. Olaf Homen hadde urmakerforretning i 1. etasje.

Neste bygning, med den høye skorsteinen, var Ingv. Valles trandamperi. Bygningen etter denne var Ingv. Valles bolig og kontor. Deretter Kandstads jernvareforretning (bak soldaten til venstre).

I høyre bildekant kan en se et par karer som står å ser på de tyske soldatene. På dette hjørnet var det vanlig å samles for å stå og prate. Tilsvarende var det på Koop-hjørnet litt lengere borte i gaten.

Takk til Rune for nok et flott historisk bilde fra Vardø.

Annonse

Nye bilder