Det russiske flyvraket på Domen

7. mai 2009 skrev jeg på dette forumet en artikkel om den russiske Pe-2 jagerbomberen som ble skutt ned ved Domen, på fastlandet ved Vardø, under en luftkamp 29. mars 1943. Artikkelen var basert på rikholdig kildemateriale i form av dokumenter og fotos. Imidlertid hadde jeg til tross for mange års leting fortsatt ikke lyktes i å finne et samtidig foto av flyet på havaristedet.

Min erfaring er imidlertid at den som leter, han finner, selv om det i blant kan ta veldig lang tid og mye arbeid. Og for en måned siden fikk jeg igjen en bekreftelse på at dette er et gyldig motto, da jeg fikk i hus et knippe originalfotos etter en tysk soldat som hadde tjenestegjort i Vadsø under deler av krigen. Blant flere flotte fotos fra Vadsø og omegn tatt i perioden senhøsten 1942 – våren 1943 dukket det overraskende også opp et foto av et sovjetisk flyvrak. Det var umiskjennelig en Pe-2 i et terreng, i et område og på en årstid som gjorde at dette etter en rask utsjekk av andre havarier i Finnmark bare kunne dreie seg om “min” Pe-2! Jeg publiserer fotografiet her som et supplement til min artikkel (s.d.).

Votteskaret ved Domen, 30. mars 1943. Tyske soldater undersøker vraket av fenrik Nikolai Zabobins Pe-2 dagen etter at det ble skutt ned i luftkamp med to tyske Bf 110 tilh. 13.(Z)/JG 5. Likene av de tre besetningsmedlemmene blir deretter fraktet til Vardø. Foto tatt av en soldat tilh. Pionier-Landungs-Kompanie 540, arkiv Rune Rautio.

Vist 677 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

La meg være den første til å gratulere deg Rune R.

Fint at vi har Rune som finner frem i historie og arkivjungelen. Vardø måtte tåle umenneskelige mengder med bomber fra Russerne på grunn av de tyske stillingene i byen og på fastlandet. Flyene som i mange tilfeller hadde bomber til overs, slapp lasten sin over de tapre Vardø væringene som aldri fikk den oppreising de hadde krav på av de norske myndighetene etter krigen.

På midten av 80tallet fikk faren til en bekjent i oppdrag fra fly museet i bodø og hente to hydraulikk pumper såmm var montert i vingene,han fikk tegning av hvor på vingene pumpene skulle være og tok seg fremm til flyet og fikk oppgaven gjort

Til Rune. Som alltid imponerer du med dine kunnskaper og nøyaktighet. Vi leser at de 3 døde besteningsmedlemmene ble fraktet til Vardø, men hvor ble de begravet? Jeg kan ikke huske noengang å ha hørt at det var gravplasser med falne russere. Bortsett fra at jeg har lest noe om en russisk krigskirkegård i Sør-Varanger. Det døde jo endel russere i Finnmark, hvor er de nå?

@bengt, jeg mener at jeg kikket på et slags russisk minnesmerke ikke så langt i fra heksemonumentet sist jeg var i Vardø. Det var relativt nyoppsatt og det var spor etter graver i området – bildene derifra er desverre slettet!

Bengt, de tre likene ble liggende under presenning pa en kai i Vardo noen dager. Deretter ble de tatt bort. Det er mest trolig at de ble begravet vest for festningen, da tyskerne hadde en russisk kirkegard her. Mange av likene som ble tatt opp her etter krigen var ikke identifiserbare og ligger i dag i fellesgraver pa Tjotta.

Foto:astridw
Internetts veier er uransakelige og her har dere bildet fra det russiske minnesmerket (?) i Vardø.
Det tok noen timer å finne det, men da det så endelig dukket opp, viste det seg at fotografen også hadde fått med den nye ordføreren!

Annonse

Nye bilder