Harrbakken, Kibergsneset og Skagen

Arne Olav Wahl sendte meg en epost med vedlagte bilde og spørsmål om hvor det ble av kanonene etter krigen. Hvem sprengte og fjernet de?
Etter hva jeg husker ble de på Kibergsneset sprengt av tyskerne, det er det ingen tvil om, men jeg mener at Høvding kjøpte kanonene av den norske stat og ble forandret til spiker.
Kibergsværingen Odd Eriksen forteller i sin bok " Også-en lykkelig tid " følgende: " Tyskerne sprengte ikke kanonene, unntatt sluttstykkene. Batteriene på Fortet ble sprengt efter krigen og av nordmenn. Noen skulle vel berike seg på metallet i dem. Som guttunge tenkte jeg at dette var rart. Her var det jo snakk om museumsgjenstander-og for en attraksjon! Kanonene på Vardø Hus ville være som pilbørser i sammenligningen " -Så langt Odd Eriksen.
Forøvrig en fornøyelig bok som jeg kjøpte av Odd for noen år siden. Jeg lette gjennom mitt høyst private bibliotek og kom over denne og ble helt satt ut. Jeg tok også for meg " Partisanbygda Kiberg " som Steinar Borch Jensen var med på å forfatte og da forsvant en time til.
Jeg har det klart for meg at det finnes folk i Vardø/Kiberg som vet detaljene omkring kanonene på kystfortene i distriktet. John Terje Berg, medlem i denne sonen, skrev for en tid tilbake om strukturen omkring disse kystfortene. Hvorfor det het HKB og MKB, samt hvorfor tyskerne hadde disse typene “Regelbau”.
Forøvrig kan jeg anbefale å gå inn på billedsamlingen til Vegard Lind om Kiberg Fort her i denne sonen. Fantastiske fotos.

Vist 541 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Jeg må innrømme at jeg ble nokså sur da jeg sist var på Harbaken, og så den heslige varden som er reist av vandaler på taket av observasjonsbunkeren, godt synlig på bildet, for øvrig.

Fins det ikke noen unge, resolutte menn i Vardø som kan fjerne steindungen?! Det var ikke i min tid den hadde blitt liggende der særlig lenge…

Kanonene på Harbaken ble så vidt jeg vet en del av “pakken” som firmaet Sundkvist i Kirkenes kjøpte av Direktoratet for fiendtlig eiendom. Samme firma kjøpte artilleriet på bl.a. Kibergneset og hugget det opp. I Hamningberg var det imidlertid Astor Hågensen i Vardø som fikk underetreprisen fra Sundkvist, og som drev rydding her. Astor fortalte meg en gang at han utviklet en egen teknikk for å få ut sprengstoffet fra de mange store granatene på berget, slik at han fikk tilgang til metallet. Metoden var å varme dem forsiktig opp til et punkt hvor TNT, som opprinnelig var helt inn i flytende form, igjen ble flytende rant ut av granaten. Dette var en jobb som krevde stor forsiktighet, og hvor en måtte passe på bl.a. vindretningen. En gang, da han var i ferd med å smelte innholdet i en del prosjektiler, gikk det galt da det plutselig begynte å blåse kraftig og vinden dreide varmen rett mot granatene. Astor kom seg i dekning, men eksplosjonen som fulgte slo ut en rekke vinduer i Hamningberg – som Astor måtte erstatte.

Mine 4 granater fra HKB 3/448 Havningberg. ( 14,5 cm KwK )
Da kona har litt angst for at jeg besitter et sånt “stort” arsenal av tomme granater, så kan jeg være villig til å ruste litt ned sånn at husfreden igjen senker seg. Hun har en fiksjon om at de kan smelle av, og skape et dobbelt Hiroshoma & Nagasaki-smell. Har prøvd minst 2000 ganger å forklare henne at det er like mye futt i dem som en 90 år gammel pensjonist,men det vil hun ikke høre på….

Annonse

Nye bilder