Historieformidlerne

Få med dere dette:
http://historier.origo.no/-/bulletin/show/725455_nordkalotten

Vist 267 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Takk, Bengt, for at du deler!
Har fått hyggelige tilbakemeldinger på innlegget – og det setter jeg stor pris på.
For både den nordfinske og nordnorske sivilbefolkningen var epokén svært belastende, noe jeg håper at jeg ikke har tatt for lett på. Men for å gi ny innsikt har jeg valgt å følge soldatene på vei gjennom Nordkalotten – jeg håper at fremstilllingen kan være med å gi et større bilde av hendelsene i nord, på slutten av 2. verdenskrig. For de norske frivillige, må slutten ha fortonet seg som et sammenhengende dilemma (og mareritt..?) – først trefninger mot våpenbroren, så brent jord gjennom Nord-Finland, og avslutningsvis aktiv innsats mot sitt eget folk.
Langt unna formålet de vervet seg for; støtte Finland, og bekjempelse av bolsjevismen.

For ikke å snakke om hvilket mareritt det måtte ha vært for de tyske soldatene!
Som vi vet nå i 2013, var ingen av deltakerne i WWII verken über- eller unter-mennesker, de var stort sett vanlige mennesker alle sammen.
Takk til Knut Georg Flo for at han får fram denne vinklingen gjennom sin dokumentasjon av de faktiske forhold—vi setter stor pris på å få lov til å bruke stoffet på FuH!
Slik lesning gjør meg enda mer overbevist om at det var riktig å dele ut Nobels fredspris til EU.

Jeg så en reportasje på DR TV i går, fra Balkan.
På slutten ble vi kjent med en del ungdommer som spontant var begynt å betrakte andre ungdommer, ikke først og fremst som muslimer eller serbere osv., men som andre mennesker, det vil si helt vanlige ungdommer de også.
Dermed kunne de omgås naturlig, og gjøre ungdomsting sammen, uten å være hindret av foreldrenes, og besteforeldrenes hat til andre folkegrupper. Ungdommene lot til å være frigjort fra det hatet som var drivstoffet til de nylige balkankrigene – og massakrene.

Senere fikk vi i gårsdagens dokumentar på NRK2 TV i serien EUROPA, se og høre om hvordan russiske soldater temmelig ukontrollert hevnet seg på de tyskerne som hadde begått overgrep i Russland, ved å voldta og massakrere helt andre tyskere, nemlig fullstendig uskyldige kvinner, barn og oldinger. Ikke særlig rasjonelt, og opplagt et resultat av sterkt tyskerhat.

Fortsatt fins det dessverre besteforeldre og foreldre som prøver å pode inn nye generasjoner med folkehat. Men som eksempelet fra Balkan viser, er ikke ungdommen så mottakelig lenger.

Det gir håp om at vi kollektivt skal kunne løfte oss ut av følelsenes ufyselige grep, innse at vi alle er vanlige mennesker – europeere og verdensborgere – og at hat mot andre mennesker bare fordi de er annerledes, uten at de har gjort noe galt, er både primitivt og destruktivt.

In Europa er en av de beste historiske seriene som har vært vist på Nrk TV. Nå i reprise. Jeg har Gert Maks bok som ble laget parallelt med serien og den hentes stadig frem.
Den Røde Hærs herjinger i Øst Europa i slutten av WW2 og under den kalde krigen var groteske, det er en bok av Snyder som heter Dødsmarkene som man bør få med seg.
Ser man bort fra Tyskernes dødsleire kan man tenke seg at det var et være regime, Sovjet altså!

Annonse

Nye bilder