Baltiske flashbacks

Litt off topic, men jeg hadde en samtale med en latvisk gutt(på puben, dere vet jo meg da) nylig, og der kom det fram ting jeg ikke visste, siden mora hans var kreftsjuk og lå på det siste. For selv om Latvia er hovedveiende luthersk(det visste jeg ærlig talt ikke, trodde det var ortodokst), så er det samtidig vanlig med åpen kiste i begravelser. En annen ting jeg spurte han om, var de hendelsene i Baltikum i januar 1991, som han husket godt. Han sa det var ganske spesiell stemning i Riga i de dagene. Stemningen var fattet, men samtidig alvorlig, folk var usikre på hva som kom til å skje. Ikke ulikt den stemningen som råder i Ukraina i disse dager. Når vi snakket, og når man leser og hører på nyhetene, kommer alt det som skjedde for 23 år siden tilbake:

“On the night of 12-13 January in Vilnius, Lithuania Soviet army attacked the main television tower. It was a first attempt to seize power back from nationalists. However, the stiff resistance from Lithuanians ended in a bloodbath and resulted 14 deaths.”

Og videre: " The times barricades were legendary as the sign of never seen before unity of the Latvian people. People from all ages spend cold nights inthe Old City to protect their leaders. People were ready to face tanks with empty hands. They however, had prepared for military activity.Some had hunting rifles and WWII weapons ready for just in cassituations. Soviet government was unable to face such crowd with tanks that will result in bloodbath larger than in Vilnius. This was a clear sign that Latvians have the courage to fight for their freedom at the
most important time":

http://latvianhistory.wordpress.com/2011/01/12/the-times-of-barricades-in-1991/

Vist 139 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Litt off topic, ja, men interessant! Det lever nok litt av hvert på folkedypet i Øst-Europa, og det er for eksempel mye som tyder på at etterkommere etter de gamle “hilfswillige” (de som var villig til å hjelpe, og faktisk hjalp SS og/eller Wehrmacht) har arvet noe av innstillingen til sine fedre og bestefedre. I så måte litt av en omkamp eller kontrarevolusjon som utspiller seg i Ukraina!

Ja hvis du har sett TV-serien “Finnmark mellom øst og vest” blir det litt på samme måte med de baltiske statene og Ukraina og Polen. De har opp gjennom tidene havnet i skis mellom stormaktenes sabelrasling. Når det er sagt må jeg få lov å si at Putin har gjort et strategisk klokt trekk, i kraft av at siden det nå står russiske soldater på ukrainsk gjord, har han satt en effektiv stopper for at Ukraina skulle kunne bli medlem av EU eller Nato. De har hatt så mange kriger, og mistet så mange millioner liv(Napoleonskrigene, annen verdenskrig) at de som er litt beleste skjønner Russlands behov for bufferstater.

Annonse

Nye bilder