Episode fra den kalde krigen

For de som interesserer seg for kaldkrigshistorie: Et sjeldent foto fra den kalde krigen, en russisk ubåt og amerikanske krigsskip side om side, ufrivillig.

Fra invasjonen i Grenada i 1983. Det som skjedde var at russerne spionerte med en sonarkabel som ble slept etter ubåten. Kabelen ble vikla inn i propellen på amerikaneren og de ble tvunget til å gå opp til overflaten.

Samtidig gjorde mannskapet forberedelser til å sprenge ubåten i lufta hvis amerikanerne viste tegn til å gå ombord med makt.

Slik sett har episoden visse likhetstrekk med “Whisky on the Rocks” – episoden i Karlskrona i 1982.

Vist 88 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Hvis man ser litt nøyere etter på bildet ser man den torpedoformede konstruksjonen på toppen av halefinnen hvor slepesonaren var installert. Vestlige etterretningsorganer fikk litt noia til å begynne med når denne formen ble introdusert, siden ingen da visste hva dette var. Et hemmelig våpensystem eller et magnetisk fremdriftssystem kjent fra jakten på Rød Oktober? Når det gjelder det siste alternativet er det faktisk ikke science fiction, teorien rundt det er kjent, og prototyper er bygd og testet. Grunnen til at en magnetoelektrisk motor uten bevegelige deler ikke brukes i dag er at det er for lite effektivt, det koster mer enn det smaker. Det tar mindre energi å drive rundt en propell enn det gjør å sette en sterk strøm i bevegelse gjennom vann. I tillegg gjør gass og bobler at det ikke er støysvakt som på film. Men ideén er god :)

Om prototyper her, bygd i Japan: https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetohydrodynamic_drive

Jakten på Rød Oktober: https://www.youtube.com/watch?v=9ITKoRfmNtg

Da jeg ikke kan noe særlig om det som forgikk på og under havoverflaten legger jeg (med tillatelse) ut litt om forviklingene som Roy-Are skriver om over her – altså skrevet av en som kan betydelig mer om dette enn det jeg gjør.

Det var fregatten USS McCloy’s (FF-1038) sonarkabel (Towed Array) som ble viklet inn i ubåtens propell. Antar ubåten fikk større skader, se her, den ble funnet DIW (Dead in Water) av en USN P-3 dagen etter. Forskningsfartøyet SSV-506 (den heter “Находка” (Nachodka) – typen ble kjent som “Moma-kl” i NATO) tauet til slutt ubåten (K-324) til havn i Cuba, se her Destroyeren USS PETERSON (DD-969) – den på bildet, følger med på hva som hender.

Denne ubåten var også involvert i en kollisjon i 1981, ser jeg: “In 1981, the K-324 collided with an unidentified American submarine of the Sturgeon class, purportedly USS Drum, in the Peter the Great Bay, not far from Vladivostok. The submarine was heavily damaged, to all reports. The United States government denied any of their submarines were in the area, and no US submarine reported any damage during that time period, but the Soviets reported none of their submarines were in the Bay aside from K-324.”

Russerne fikk i Bermuda-episoden en selvskadet ubåt, men til trøst av en amerikansk sonarkabel……..

Og for de som likte K19- og Rød Oktober-filmene, her er “the true story” om episoden i 1983 Faktisk fascinerende, selv om jeg ikke får med detaljene! Det med sigarene er nesten morsomt…. Kubanske sigarer var jo fy-fy i USA.

PS Kanskje du videresender dette til Roy-Are?

Jeg føte litt for å gi en populærkulturell referanse til ting som skjedde på den tida. En musikkvideo med Richard Nixon hvor han ytret: “To keep the Peace” med en militærvideo fra firmaet General Electrics med en tidlig versjon av en laserstyrt bombe.

https://www.youtube.com/watch?v=K2QAMqTgPKI

Linken er klikkbar her

Ja, det blir nok fred til slutt, skal du se…

Annonse

Nye bilder